Notícies

2a Trobada esportiva Capacitats del curs 2014-15

El diumenge 11 d’abril al matí en el parc de la Draga va tenir lloc la 2a Trobada esportiva Capacitats del curs 2014-15. Hi varen participar 39 esportistes que van passar per diferents proves esportives en funció de les seves capacitats. El Club Handbol Banyoles va col·laborar dinamitzant el grup amb més autonomia. Al final, tots els participants es van entregar plenament per completar amb un bon temps la prova d’atletisme. Cansats però molt contents, tots varen rebre un buff com a record de la Trobada. 

L’activitat va ser organitzada pel Consell Esportiu del Pla de l’Estany i per la Taula de la discapacitat del Pla de l’Estany. Els esportistes provenien bàsicament de les entitats per a persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca i alguns també de la Fundació Astres de Girona, els quals varen felicitar als organitzadors per a una trobada tan interessant. 

[Llegir la notícia...]

Fem ciutat: itineraris culturals. Visitem el museu arqueològic

El dimecres dia 1 d'abril es va realitzar la tercera edició del projecte 'Fem ciutat: itineraris culturals' que organitza el Fem Companyia amb col·laboració del Casal de la Gent Gran de Banyoles. Gairebé una trentena de persones grans es van dirigir al museu arqueològic de Banyoles on, després d'una interessantíssima explicació per part del museu arqueològic, van visitar les sales de l'edifici gaudint del que hi havia dintre i de la bellesa de l'edifici en si.

[Llegir la notícia...]

Davantals acrílics

L'artista i membre del grup Tint XXI, Albert Pascual va contactar amb el Fem Companyia per oferir una classe de pintura acrílica sobre un suport de davantals. La iniciativa va sorgir del projecte ''Fem ciutat: itineraris culturals'' on Albert Pascual va guiar la visita al Tint i a partir de l'interès del públic assistent, es va oferir per fer-los un taller de pintura.
El taller es va fer els dies 24 i 25 de març i cada sessió va durar 3 hores., hi van participar 15 persones usuàries del Fem Companyia i del Casal de la Gent gran de Banyoles.

[Llegir la notícia...]

LLEURE PER A TOTHOM, UNA PROPOSTA EN L’ÀMBIT DE L’EDUCACIÓ EN EL LLEURE

Lleure per a Tothom és:

. una proposta educativa, en l’àmbit de l’educació en el lleure, adreçada a tota la ciutadania, basada en la concepció d’una educació al llarg de tota la vida com a forma de creixement personal i comunitari, i que s’anirà desplegant de manera progressiva

. un projecte compartit per l’Ajuntament de Banyoles, les entitats educatives que s’hi comprometen i la ciutadania

. una proposta organitzativa de qualitat que defineix una marca de lleure municipal amb un conjunt de valors educatius i cívics

. un projecte viu que promourà l’aprofundiment en aquests principis i el creixement d’aquest projecte

El dia 11 d'abril a 2/4 de 5 de la tarda a La Muralla, es farà la presentació pública del Lleure per a Tothom, un projecte que agrupa l’oferta de casals de lleure amb participació municipal.

Hi participaran les entitats de lleure vinculades al projecte que organitzaran diversos tallers i també hi haurà una xocolatada. Us hi esperem!!

[Llegir la notícia...]

2a Trobada Esportiva “Capacitats”

El proper diumenge 12 d’abril al Parc de la Draga tindrà lloc la Trobada Capacitats organitzat per la Taula de la Discapacitat del Pla de l’Estany i el Consell Esportiu del Pla de l’Estany. La jornada està dirigida a persones amb discapacitat intel·lectual de la província de Girona i les seves famílies així com també professionals del sector.

La trobada té un format multiesportiu (bitlles catalanes, hoquei, atletisme, cros…) amb diferents itineraris de diferent intensitat per adaptar-se a les capacitats dels i les esportistes: itinerari Pirineus, Andes i Himàlaia. Aquest últim, pensat per persones amb major capacitat motriu, comptarà amb la dinamització del Club de Handbol Banyoles.

Aquesta serà la segona i última jornada del cicle de trobades esportives del curs 2014-15. La primera va comptar amb la participació de 33 persones i la col·laboració del Club de Bàsquet Banyoles que va fer suar als esportistes del grup Himàlaia. S’espera que en la 2a trobada hi hagi més participació d’esportistes de fora de la comarca.

[Llegir la notícia...]

El dia 10 d’abril d’enguany tindrà lloc la Jornada de presentació del Protocol d’abordatge de matrimonis forçats a la sala d’actes del Consell Comarcal. Aquesta publicació ha estat elaborada en el marc dels protocols d’actuació en casos de violència a la demarcació de Girona, i han integrat la Comissió de Seguiment els departaments de Benestar Social i Família (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Direcció General per a la Immigració, Institut Català de les Dones), Ensenyament, Interior i Salut, els Col·legis d’Advocats de Figueres i Girona, ens locals i comarcals i la Subdelegació del Govern a Girona.

L’objectiu de la jornada és donar a conèixer aquest protocol a professionals de diferents àmbits, tant els aspectes jurídics, com les característiques de les intervencions que  poden fer professionals de centres docents, dels serveis socials bàsics,  dels serveis d’informació i atenció a les dones i de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista,  d’atenció a la infància i l’adolescència en risc, de la salut, dels cossos de seguretat o les   Associacions que treballen per a la prevenció dels matrimonis forçats.

Aquesta serà la tercera jornada sobre aquest tema que s’organitza al Pla de l’Estany. Les dues anteriors les va organitzar l’Àrea de Benestar Social en el marc del projecte Relacions sanes, els anys 2010 i 2011.   


Lloc: Seu del Consell Comarcal del Pla de l'Estany - C. Catalunya, 48

Horari: de 9:00 a 14:00

Inscripcions:

http://www.agendaimmigracio.cat/index.asp?fuseaction=jornades

[Llegir la notícia...]

El proper dia 27 d'abril a les 19:00 es presentarà al Museu Darder el documental "Teixidores d'història", realitzat en el marc d'un projecte de recuperació de la memòria històrica de les dones al Pla de l'Estany. El documental mostra, a través de testimonis, l'important paper de les dones en la industrialització de la comarca durant el segle XX i la seva contribució, més enllà del treball a les fàbriques, en la subsistència familiar i la transformació de la societat.

Organitza: Àrea de Benestar del Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Col·labora: Museu Darder. Ajuntament de Banyoles

[Llegir la notícia...]

CONTES EN BLANC I NEGRE, contes contra la discriminació racial

El dia 21 de març és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial, un dia que recorda els assassinats en mans de la policia de manifestants que protestaven contra l’apartheid a Sud-àfrica al 1960.

Per tal de commemorar aquest dia, els nens i nenes dels serveis d’intervenciósocioeducativa de la Farga i de Sant Pere de Banyoles han il·lustrat uns contes de tradició oral en llengua catalana, àrab, xinesa i fula. Les llengües maternes de les seves famílies.

Els mateixos nens i nenes han enregistrat els contes a Ràdio Banyolesper tal de difondre’ls en forma de càpsules dins la seva programació durant la setmana del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial de l’any 2015 en el qual s’emmarca aquesta acció.

Podem escoltar un d’aquests contes cada dia, del dimarts 17 al divendres 20, a les 11h i a les 18h, dins del programa Musical Express de Ràdio Banyoles. I el mateix dia 21 de març els veurem exposats a la Plaça Major de Banyoles.

Amb aquest projecte volem reconèixer el valor de la diversitat lingüística i cultural de Banyoles i enfortir el respecte i la confiança entre les persones que hi vivim.

Aquesta és una iniciativa del Projecte de cohesió social i convivència als barris de la Farga i de Sant Pere de Banyoles que porta a terme la Fundació Cepaim, entitat que treballa per una societat més tolerant i es compromet a denunciar qualsevol tipus de discriminació.

El projecte està subvencionat per la Secretaria General de Inmigración y Emigración del Ministerio de Empleo y Seguridad Social i pel Fons d’Asil, Migració i Integració de la Unió Europea. Compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Banyoles i de l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

Fem que amb els Contes en Blanc i Negre l’esperit contra el racisme perduri més enllà del 21 de març.

[Llegir la notícia...]

CALENDARI "DONES Km0"

Aquest calendari es va presentar el desembre passat i vol contribuir a donar a conèixer el projecte Dones Km 0, que es va desenvolupar durant l’any 2014 al Pla de l’Estany amb un grup de veïnes d’orígens diferents de la comarca. Des del 20 de novembre fins al 18 de gener ja vam poder veure l’exposició, que portava el mateix títol, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Banyoles. El calendari és una acció més d’aquest projecte, que ha estat impulsat conjuntament pel Pla de Ciutadania i Immigració i el SIAD (Servei d’informació i atenció a les dones), i ha rebut suport de la Fundació la Caixa i de l’Institut Català de les Dones.

En què consisteix?

“Dones km 0” té per objectiu fer visible a tota la societat l’experiència i els punts de vista de les dones migrants i es va inspirar en el treball realitzat pel Kollektiv Migrantas de Berlín, una entitat que treballa sobre temes relacionats amb la immigració, la identitat i el diàleg intercultural.

Es va pensar que podria ser molt enriquidor per a la ciutadania de la comarca portar a terme una experiència semblant al nostre territori, ja que un 15% de la població que hi viu (unes 4.800 persones) té els seus orígens en algun país estranger. I les dones representen quasi la meitat d’aquest col·lectiu.

El títol escollit, Dones km 0, recull els trets bàsics del projecte: hi han participat dones que han recorregut molts kilòmetres per arribar a la comarca del Pla de l’Estany (la majoria d’elles a Banyoles) i que ara plasmen les seves visions en qualitat de conciutadanes i veïnes des de la proximitat, és a dir, des del km 0, que també és el punt de partida cap a un nou recorregut vital.

Com es va fer?

Per tal de poder recollir aquestes visions, reflexions i percepcions es van organitzar quatre tallers en els quals van participar una vintena de dones de 13 nacionalitats diferents: l’Argentina, Bòsnia, Brasil, Bulgària, Colòmbia, Gàmbia, Hondures, l’Iran, Mali, el Marroc, el Perú, Romania i la Xina. Les participants dels tallers van expressar, a través del dibuix, vivències vinculades al seu procés migratori i a la vida a Banyoles i la comarca. Els esbossos feien referència a temes com ara la convivència, la igualtat, la invisibilitat o la identitat.

A partir dels dibuixos una dissenyadora, que també va ser present als tallers, va elaborar 22 pictogrames que sintetitzen, de la manera més fidel possible, les idees que van sortir. Va traduir els dibuixos personals al llenguatge universal del pictograma amb la finalitat que el missatge arribés al major nombre de persones. En aquest calendari us presentem 12 dels pictogrames elaborats amb alguns dels dibuixos que els van originar. Es tracta d’imatges que pretenen eixamplar la nostra visió del món i que volen ser un estímul a la reflexió.

S’han de destacar tres punts importants d’aquest projecte: en primer lloc, el resultat gràfic —els pictogrames que ens interpel·len i ens fan pensar—; en segon lloc, el procés en si—el fet d’intercanviar punts de vista durant els tallers participatius— i en tercer lloc, i potser el més important, la creació d’un grup intercultural de dones amb motivació per continuar compartint experiències i tirar endavant projectes futurs.

Agrair la participació d’aquestes vint dones que han fet possible el projecte. És especialment valuós el fet que hagin compartit el seu bagatge vital, cultural i emocional i la tasca, no gens fàcil, de plasmar sentiments i reflexions en un dibuix. Les seves vivències personals són la raó de ser del projecte.

[Llegir la notícia...]

EXPOSICIÓ D'ART: SUMI-E

Des del mes de febrer i fins a setmana santa podeu venir a visitar, i alhora gaudir, de l’exposició d’art sumi-e de l’artista Lurdes Civit. L’exposició es realitza al Centre Cívic Banyoles (carrer Barcelona 54 de Banyoles, horari de 3 de la tarda a 10 de la nit)

El dilluns 9 de març, i emmarcat dins els actes de commemoració del dia internacional de la dona, tindrà lloc una visita comentada i un taller demostratiu de l’art del sumi-e a càrrec de l’artista. Des d’aquí us convidem a tots i a totes a participar d’aquesta trobada artística, us animem a participar en aquest taller, esperant que us agradi i us aporti nous coneixements.

 “...Pintar amb la tècnica del Sumi-e m'aporta un coneixement sobre mi mateixa. El Lotus em dona espiritualitat, l'orquídia subtilesa, la prunera perseverança, el bambú flexibilitat, el crisantem moviment.... i el drac... em recorda la meva força!!...”

Lurdes Civit

SUMI-E

Sumi(tinta); e(pintura).

L’art de la pintura a tinta és una tècnica d’origen xinès, que els monjos budistes varen introduir al Japó al segle XV. Com la cal·ligrafia, de la qual el sumi-e és una variació, ens ensenya a alliberar el talent interior tot deixant a un costat els pensaments.

El veritable sentit del Sumi-e, així com de les arts zen, no consisteix a realitzar obres d’art o aconseguir unes habilitats tècniques, sinó que és la pràctica en si.

No es tracta d’arribar a cap fi; el més important és el camí.

S’han d’utilitzar els materials, assajar les postures i repetir incansablement els exercicis fins aconseguir que les mans es tornin destres i s’alliberin de les seves limitacions. És cometre errors una i una altra vegada i aprendre a suportar-los. Així, amb el temps, deixem de banda el resultat, transmetem les emocions i oblidem totes les lliçons, tècniques i trucs. Aleshores tastem la felicitat de pintar!!

Tota pràctica comença amb el treball dels elements de la natura: El bambú serà el primer dels “quatre honorables cavallers” que ens ensenyarà les primeres pinzellades, que no són les més fàcils!

La distribució de l’espai, l’entorn, la música... tot és important.

Tinta, tinter, pinzell i paper són els companys de camí i se’ls considera “els quatre tresors de l’erudit”

 

Lurdes Civit Utrilla

 

És escultora (1978-1983), pintora i artista del paper. Dirigeix La casa del paper. Ha treballat amb especialistes internacionals del paper, amb els mestres japonesos Shingo Nishimura i Tsuyoshi Nakahara, i en Sumi-e amb Mª Eugenia Manrique. Treballa  en  el seu taller entre Barcelona i Banyoles.

Realitza cursos de creativitat, pintura i d’elaboració artesanal de paper  per a artistes  i diferents col·lectius.

[Llegir la notícia...]

Pàgina 11 de 14Primera   Anterior   5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  Següent   Última