Notícies

CALENDARI "DONES Km0"
24, de febrer 2015 09:12

Aquest calendari es va presentar el desembre passat i vol contribuir a donar a conèixer el projecte Dones Km 0, que es va desenvolupar durant l’any 2014 al Pla de l’Estany amb un grup de veïnes d’orígens diferents de la comarca. Des del 20 de novembre fins al 18 de gener ja vam poder veure l’exposició, que portava el mateix títol, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Banyoles. El calendari és una acció més d’aquest projecte, que ha estat impulsat conjuntament pel Pla de Ciutadania i Immigració i el SIAD (Servei d’informació i atenció a les dones), i ha rebut suport de la Fundació la Caixa i de l’Institut Català de les Dones.

En què consisteix?

“Dones km 0” té per objectiu fer visible a tota la societat l’experiència i els punts de vista de les dones migrants i es va inspirar en el treball realitzat pel Kollektiv Migrantas de Berlín, una entitat que treballa sobre temes relacionats amb la immigració, la identitat i el diàleg intercultural.

Es va pensar que podria ser molt enriquidor per a la ciutadania de la comarca portar a terme una experiència semblant al nostre territori, ja que un 15% de la població que hi viu (unes 4.800 persones) té els seus orígens en algun país estranger. I les dones representen quasi la meitat d’aquest col·lectiu.

El títol escollit, Dones km 0, recull els trets bàsics del projecte: hi han participat dones que han recorregut molts kilòmetres per arribar a la comarca del Pla de l’Estany (la majoria d’elles a Banyoles) i que ara plasmen les seves visions en qualitat de conciutadanes i veïnes des de la proximitat, és a dir, des del km 0, que també és el punt de partida cap a un nou recorregut vital.

Com es va fer?

Per tal de poder recollir aquestes visions, reflexions i percepcions es van organitzar quatre tallers en els quals van participar una vintena de dones de 13 nacionalitats diferents: l’Argentina, Bòsnia, Brasil, Bulgària, Colòmbia, Gàmbia, Hondures, l’Iran, Mali, el Marroc, el Perú, Romania i la Xina. Les participants dels tallers van expressar, a través del dibuix, vivències vinculades al seu procés migratori i a la vida a Banyoles i la comarca. Els esbossos feien referència a temes com ara la convivència, la igualtat, la invisibilitat o la identitat.

A partir dels dibuixos una dissenyadora, que també va ser present als tallers, va elaborar 22 pictogrames que sintetitzen, de la manera més fidel possible, les idees que van sortir. Va traduir els dibuixos personals al llenguatge universal del pictograma amb la finalitat que el missatge arribés al major nombre de persones. En aquest calendari us presentem 12 dels pictogrames elaborats amb alguns dels dibuixos que els van originar. Es tracta d’imatges que pretenen eixamplar la nostra visió del món i que volen ser un estímul a la reflexió.

S’han de destacar tres punts importants d’aquest projecte: en primer lloc, el resultat gràfic —els pictogrames que ens interpel·len i ens fan pensar—; en segon lloc, el procés en si—el fet d’intercanviar punts de vista durant els tallers participatius— i en tercer lloc, i potser el més important, la creació d’un grup intercultural de dones amb motivació per continuar compartint experiències i tirar endavant projectes futurs.

Agrair la participació d’aquestes vint dones que han fet possible el projecte. És especialment valuós el fet que hagin compartit el seu bagatge vital, cultural i emocional i la tasca, no gens fàcil, de plasmar sentiments i reflexions en un dibuix. Les seves vivències personals són la raó de ser del projecte.