El 4 de febrer, el servei Fem Companyia amb la col·laboració del Casal de la Gent Gran de Banyoles va iniciar el primer recorregut del projecte ‘Fem ciutat: itineraris urbans’ que va consistir a visitar l'exposició de l’artista Jordi Gispert, a la Llotja del Tint. La visita va ser guiada per l'Albert Pascual, artista i membre del grup Tint XXI, qui va fer una magistral explicació de l’evolució de la Llotja, de l’artista i de l'obra exposada,analitzant les tècniques artístiques emprades, i fent descobrir als participants les emocions que l'artista volia transmetre en cada obra. L’objectiu d’aquest projecte és que les persones grans coneguin espais de la ciutat, es familiaritzin amb l’art i estableixen una xarxa de relacions.
[Llegir la notícia...]
A Banyoles, enguany han participat 8 supermercats i unes 150 persones han col·laborat voluntàriament recollint els aliments que la gent donava en els punts de recollida. Per altra banda, més de 50 persones voluntàries han estat treballant al magatzem classificant els aliments rebuts fins uns dies després de la campanya. Un cop més, el Pla de l’Estany demostra el seu esperit solidari i generós.
A la comarca aquest any el Gran Recapte s’ha organitzat de manera conjunta entre les entitats que tradicionalment participaven en la campanya: Fundació Banc dels Aliment, Càritas Banyoles, Creu Roja i s’hi ha sumat l’Àrea de Benestar Social del Pla de l’Estany.
El passat 3 de desembre va ser el Dia internacional de les persones amb discapacitat i per commemorar-ho la Taula de la Discapacitat del Pla de l’Estany va organitzar, per quart any, un acte al mig del mercat de la plaça de les Rodes. L’acte va consistir en una desfilada de productes i la lectura del manifest elaborat per les entitats de la Taula.
El lema de la campanya d’enguany era “Capacitats plenes de suc” i la imatge era una taronja, ja que el color taronja és el color de la discapacitat. L’objectiu de la campanya era donar l’oportunitat a la ciutadania de conèixer les persones amb discapacitat i posar en valor les seves capacitats. Per aquest motiu, els nois i noies de la Fundació Autisme Mas Casadevall, Fundació Estany i el Centre Ocupacional i Especial de Treball (COIET) varen mostrar les seves creacions tot caminant amb molt d’estil per la passarel·la blava que es va instal·lar a la plaça de les Rodes. La desfilada va tenir moments de molta marxa i va ser molt aplaudida pel públic assistent.
Els actors i actrius que desfilaven eren alumnes d’Escenaris Especials, un projecte que treballa amb persones amb risc d’exclusió que utilitza el teatre com a eina d’intervenció psicològica. La Taula agraeix a Escenaris Especials la seva col·laboració en fer-se càrrec de la direcció de la desfilada i també al centre de jardineria 9Jardí per haver cedit les plantes que decoraven la passarel·la. Una altra col·laboració especial va ser la de l’alumne de l’IES Pla de l’Estany, Àlex Borrego, que va fer el dibuix del cartell de la diada.
A banda de l’acte a la plaça de les Rodes, la Taula va fer durant una setmana una crida a tota la ciutadania per demanar que es fessin fotos amb una taronja en suport a la campanya “Capacitats plenes de suc”. En total s’han recollit unes 200 fotografies que es podran veure des del dia 10 fins al 16 de desembre a la pantalla gegant de l’edifici de Cal Moliner de 17h a 22h.
El Projecte Inter 12/90. Relacions intergeneracionals i interculturals” de l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l'Estany ha estat seleccionada com a una Bona Pràctica i ha estat inclosa al Banc de Bones Pràctiques (BBP) del Govern Local de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals. L'inter 12/90 és un projecte del servei Fem Companyia i del Pla de Ciutadania i Immigració que es basa en facilitar el contacte intergeneracional i intercultural amb l’objectiu de reduir el grau de desconeixement mutu entre les persones d’edat avançada i els infants d’orígens culturals diferents. Són objectius de l' Inter 12/90:
- Posar en contacte les persones grans amb la realitat multicultural de la nostra societat.
- Posar de manifest el desconeixement de la diversitat de procedències com a principal element de formació de prejudicis.
- Apropar les persones que es troben en dos moment diferents del cicle vital per tal que coneguin i comparteixin experiències.
- Fer descobrir als infants la importància de la transmissió de l’experiència i coneixement de les persones grans.
- Evidenciar les diferències/similituds entre la infantesa en dos moments històrics diferents.
L'Inter12/90 es porta a terme a l'escola del Pla de l'Ametller amb els alumnes de sisè i hi participen 12 persones majors de 70 anys de Banyoles i comarca que durant les sessions expliquen com ha evolucionat la societat al llarg de la seva vida, en els següents àmbits: infantesa , habitatge, territori, escola i oficis.
L’equip d’avaluadors del Banc de Bones Pràctiques del Govern Local de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals, ha valorat que aquesta experiència representa una aportació innovadora i de qualitat en la temàtica de Convivència i han considerat apropiat, per tant, promoure i facilitar la seva divulgació a través del lloc web del BBP.
El servei Fem Companyia, que treballa amb persones grans de la comarca majors de 70 anys que viuen soles, té, entre d'altres objectius, donar a conèixer diferents espais de la ciutat, fomentar la cultura i engrandir la xarxa social del col·lectiu de gent gran. Vint persones grans de Banyoles i usuàries del servei Fem Companyia, van visitar l'exposició: "Pau Casals: la música per viure" organitzada per l’Ateneu – Centre Municipal d’Estudis Musicals de Banyoles. Miquel Cuenca, director general de l’Ateneu – CMEM i president de Joventuts Musicals de Banyoles i Catalunya, va explicar la vida i obra del violoncel·lista català, captivant l'atenció de la gent gran, la visita es va finalitzar amb un vídeo molt emotiu de l'artista.
El passat dia 19 de novembre, en motiu de la celebració del Dia Internacional de la Infància, es va realitzar una sessió formativa a càrrec del Subdirector General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Mayoral.
Aquesta sessió va estar organitzada per la Taula d’infància del Pla de l’Estany, en la que hi van participar una trentena de professionals de diferents àmbits d’intervenció com els serveis socials, educació i salut. La sessió formativa va consistir en repassar i comentar alguns articles el desplegament de la Llei d’Infància de Catalunya. El Sr. Mayoral va destacar el paper clau de les taules territorials d'Infància, com la del Pla de l’Estany i la importància del treball conjunt i coordinat dels agents que treballen amb la infància.
Què fas a les tardes? Vols divertir-te en grup?
TARDA JOVE és un programa esportiu, totalment gratuït, adreçat a joves de 12 a 16 anys del Pla de l'Estany.
Inscripcions: del 13 al 22 d'octubre a l'Oficina Jove Cal Drac o a les oficines del Consell Esportiu del Pla de l'Estany.
Més informació
Organitza: Consell Esportiu del Pla de l'Estany
Col·labora: Oficina Jove del Pla de l'Estany, Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Dipsalut i l'Ajuntament de Banyoles.