Des del mes de febrer i fins a setmana santa podeu venir a visitar, i alhora gaudir, de l’exposició d’art sumi-e de l’artista Lurdes Civit. L’exposició es realitza al Centre Cívic Banyoles (carrer Barcelona 54 de Banyoles, horari de 3 de la tarda a 10 de la nit)
El dilluns 9 de març, i emmarcat dins els actes de commemoració del dia internacional de la dona, tindrà lloc una visita comentada i un taller demostratiu de l’art del sumi-e a càrrec de l’artista. Des d’aquí us convidem a tots i a totes a participar d’aquesta trobada artística, us animem a participar en aquest taller, esperant que us agradi i us aporti nous coneixements.
“...Pintar amb la tècnica del Sumi-e m'aporta un coneixement sobre mi mateixa. El Lotus em dona espiritualitat, l'orquídia subtilesa, la prunera perseverança, el bambú flexibilitat, el crisantem moviment.... i el drac... em recorda la meva força!!...”
Lurdes Civit
SUMI-E
Sumi(tinta); e(pintura).
L’art de la pintura a tinta és una tècnica d’origen xinès, que els monjos budistes varen introduir al Japó al segle XV. Com la cal·ligrafia, de la qual el sumi-e és una variació, ens ensenya a alliberar el talent interior tot deixant a un costat els pensaments.
El veritable sentit del Sumi-e, així com de les arts zen, no consisteix a realitzar obres d’art o aconseguir unes habilitats tècniques, sinó que és la pràctica en si.
No es tracta d’arribar a cap fi; el més important és el camí.
S’han d’utilitzar els materials, assajar les postures i repetir incansablement els exercicis fins aconseguir que les mans es tornin destres i s’alliberin de les seves limitacions. És cometre errors una i una altra vegada i aprendre a suportar-los. Així, amb el temps, deixem de banda el resultat, transmetem les emocions i oblidem totes les lliçons, tècniques i trucs. Aleshores tastem la felicitat de pintar!!
Tota pràctica comença amb el treball dels elements de la natura: El bambú serà el primer dels “quatre honorables cavallers” que ens ensenyarà les primeres pinzellades, que no són les més fàcils!
La distribució de l’espai, l’entorn, la música... tot és important.
Tinta, tinter, pinzell i paper són els companys de camí i se’ls considera “els quatre tresors de l’erudit”
Lurdes Civit Utrilla
És escultora (1978-1983), pintora i artista del paper. Dirigeix La casa del paper. Ha treballat amb especialistes internacionals del paper, amb els mestres japonesos Shingo Nishimura i Tsuyoshi Nakahara, i en Sumi-e amb Mª Eugenia Manrique. Treballa en el seu taller entre Barcelona i Banyoles.
Realitza cursos de creativitat, pintura i d’elaboració artesanal de paper per a artistes i diferents col·lectius.