Notícies

“Parlar i escoltar, salva vides” la campanya per a la prevenció del mort per suïcidi
08, d’octubre 2019 14:34

Per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental, la Taula de Salut Mental del Pla de l’Estany ha organitzat dues jornades informatives on es tracta sobre  la "prevenció del suïcidi", tema principal de la diada.

 

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de 800 mil persones moren cada any per suïcidi, i aquesta és la segona causa principal de mort entre persones de 15 a 29 anys d’edat. L’OMS calcula que per cada adult que es suïcida, 20 persones més ho han intentat.

La identificació i la intervenció precoç són fonamentals per abordar aquesta problemàtica. Hi ha estratègies de prevenció que passen per garantir el coneixement i l’accés dels ciutadans als recursos existents (de salut mental, sociosanitaris, associacions...), i també polítiques públiques i plans d’acció de totes les administracions com ara el Codi Risc Suïcidi a Catalunya. D’altra banda, i tal com diu la Federació Mundial per a la Salut Mental, fer que les persones parlin sobre un tema que tendeix a ser tabú i sobre el qual moltes persones tenen idees errònies i prejudicis ajudarà a la comunitat a conèixer els factors de risc perquè puguin identificar-los i aprendre a abordar-los.

Aquest any, l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, la Fundació Drissa, l’Institut d’Assistència Sanitària i Support Fundació Tutelar Girona, presenten el Dia Mundial de la Salut Mental sota el lema “Parlar i escoltar, salva vides”, proposat per Salut Mental Catalunya en la campanya per a la prevenció de la mort per suïcidi.

A la comarca del Pla de l’Estany, la Taula de Salut Mental ha organitzat la Conferència “El fruit del suïcidi”, a càrrec d’Amèlia Burke, artista i testimoni de la seva convivència amb la malaltia mental, i Carme Mariscot, psiquiatra de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions. S’ha programat per el dimarts 8 d’octubre a les 19:30h a La Cúpula de l’edifici de Benestar Social de Banyoles i per el dijous 10 d’octubre a les 19:30h a l’auditori de l’Escola Baldiri Reixach es projectarà la pel·lícula "Si puo fare" del director Giulio Manfredonia.