Notícies

El dia 10 d’abril d’enguany tindrà lloc la Jornada de presentació del Protocol d’abordatge de matrimonis forçats a la sala d’actes del Consell Comarcal. Aquesta publicació ha estat elaborada en el marc dels protocols d’actuació en casos de violència a la demarcació de Girona, i han integrat la Comissió de Seguiment els departaments de Benestar Social i Família (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Direcció General per a la Immigració, Institut Català de les Dones), Ensenyament, Interior i Salut, els Col·legis d’Advocats de Figueres i Girona, ens locals i comarcals i la Subdelegació del Govern a Girona.

L’objectiu de la jornada és donar a conèixer aquest protocol a professionals de diferents àmbits, tant els aspectes jurídics, com les característiques de les intervencions que  poden fer professionals de centres docents, dels serveis socials bàsics,  dels serveis d’informació i atenció a les dones i de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista,  d’atenció a la infància i l’adolescència en risc, de la salut, dels cossos de seguretat o les   Associacions que treballen per a la prevenció dels matrimonis forçats.

Aquesta serà la tercera jornada sobre aquest tema que s’organitza al Pla de l’Estany. Les dues anteriors les va organitzar l’Àrea de Benestar Social en el marc del projecte Relacions sanes, els anys 2010 i 2011.   


Lloc: Seu del Consell Comarcal del Pla de l'Estany - C. Catalunya, 48

Horari: de 9:00 a 14:00

Inscripcions:

http://www.agendaimmigracio.cat/index.asp?fuseaction=jornades

[Llegir la notícia...]

El proper dia 27 d'abril a les 19:00 es presentarà al Museu Darder el documental "Teixidores d'història", realitzat en el marc d'un projecte de recuperació de la memòria històrica de les dones al Pla de l'Estany. El documental mostra, a través de testimonis, l'important paper de les dones en la industrialització de la comarca durant el segle XX i la seva contribució, més enllà del treball a les fàbriques, en la subsistència familiar i la transformació de la societat.

Organitza: Àrea de Benestar del Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Col·labora: Museu Darder. Ajuntament de Banyoles

[Llegir la notícia...]

CONTES EN BLANC I NEGRE, contes contra la discriminació racial

El dia 21 de març és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial, un dia que recorda els assassinats en mans de la policia de manifestants que protestaven contra l’apartheid a Sud-àfrica al 1960.

Per tal de commemorar aquest dia, els nens i nenes dels serveis d’intervenciósocioeducativa de la Farga i de Sant Pere de Banyoles han il·lustrat uns contes de tradició oral en llengua catalana, àrab, xinesa i fula. Les llengües maternes de les seves famílies.

Els mateixos nens i nenes han enregistrat els contes a Ràdio Banyolesper tal de difondre’ls en forma de càpsules dins la seva programació durant la setmana del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial de l’any 2015 en el qual s’emmarca aquesta acció.

Podem escoltar un d’aquests contes cada dia, del dimarts 17 al divendres 20, a les 11h i a les 18h, dins del programa Musical Express de Ràdio Banyoles. I el mateix dia 21 de març els veurem exposats a la Plaça Major de Banyoles.

Amb aquest projecte volem reconèixer el valor de la diversitat lingüística i cultural de Banyoles i enfortir el respecte i la confiança entre les persones que hi vivim.

Aquesta és una iniciativa del Projecte de cohesió social i convivència als barris de la Farga i de Sant Pere de Banyoles que porta a terme la Fundació Cepaim, entitat que treballa per una societat més tolerant i es compromet a denunciar qualsevol tipus de discriminació.

El projecte està subvencionat per la Secretaria General de Inmigración y Emigración del Ministerio de Empleo y Seguridad Social i pel Fons d’Asil, Migració i Integració de la Unió Europea. Compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Banyoles i de l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

Fem que amb els Contes en Blanc i Negre l’esperit contra el racisme perduri més enllà del 21 de març.

[Llegir la notícia...]

CALENDARI "DONES Km0"

Aquest calendari es va presentar el desembre passat i vol contribuir a donar a conèixer el projecte Dones Km 0, que es va desenvolupar durant l’any 2014 al Pla de l’Estany amb un grup de veïnes d’orígens diferents de la comarca. Des del 20 de novembre fins al 18 de gener ja vam poder veure l’exposició, que portava el mateix títol, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Banyoles. El calendari és una acció més d’aquest projecte, que ha estat impulsat conjuntament pel Pla de Ciutadania i Immigració i el SIAD (Servei d’informació i atenció a les dones), i ha rebut suport de la Fundació la Caixa i de l’Institut Català de les Dones.

En què consisteix?

“Dones km 0” té per objectiu fer visible a tota la societat l’experiència i els punts de vista de les dones migrants i es va inspirar en el treball realitzat pel Kollektiv Migrantas de Berlín, una entitat que treballa sobre temes relacionats amb la immigració, la identitat i el diàleg intercultural.

Es va pensar que podria ser molt enriquidor per a la ciutadania de la comarca portar a terme una experiència semblant al nostre territori, ja que un 15% de la població que hi viu (unes 4.800 persones) té els seus orígens en algun país estranger. I les dones representen quasi la meitat d’aquest col·lectiu.

El títol escollit, Dones km 0, recull els trets bàsics del projecte: hi han participat dones que han recorregut molts kilòmetres per arribar a la comarca del Pla de l’Estany (la majoria d’elles a Banyoles) i que ara plasmen les seves visions en qualitat de conciutadanes i veïnes des de la proximitat, és a dir, des del km 0, que també és el punt de partida cap a un nou recorregut vital.

Com es va fer?

Per tal de poder recollir aquestes visions, reflexions i percepcions es van organitzar quatre tallers en els quals van participar una vintena de dones de 13 nacionalitats diferents: l’Argentina, Bòsnia, Brasil, Bulgària, Colòmbia, Gàmbia, Hondures, l’Iran, Mali, el Marroc, el Perú, Romania i la Xina. Les participants dels tallers van expressar, a través del dibuix, vivències vinculades al seu procés migratori i a la vida a Banyoles i la comarca. Els esbossos feien referència a temes com ara la convivència, la igualtat, la invisibilitat o la identitat.

A partir dels dibuixos una dissenyadora, que també va ser present als tallers, va elaborar 22 pictogrames que sintetitzen, de la manera més fidel possible, les idees que van sortir. Va traduir els dibuixos personals al llenguatge universal del pictograma amb la finalitat que el missatge arribés al major nombre de persones. En aquest calendari us presentem 12 dels pictogrames elaborats amb alguns dels dibuixos que els van originar. Es tracta d’imatges que pretenen eixamplar la nostra visió del món i que volen ser un estímul a la reflexió.

S’han de destacar tres punts importants d’aquest projecte: en primer lloc, el resultat gràfic —els pictogrames que ens interpel·len i ens fan pensar—; en segon lloc, el procés en si—el fet d’intercanviar punts de vista durant els tallers participatius— i en tercer lloc, i potser el més important, la creació d’un grup intercultural de dones amb motivació per continuar compartint experiències i tirar endavant projectes futurs.

Agrair la participació d’aquestes vint dones que han fet possible el projecte. És especialment valuós el fet que hagin compartit el seu bagatge vital, cultural i emocional i la tasca, no gens fàcil, de plasmar sentiments i reflexions en un dibuix. Les seves vivències personals són la raó de ser del projecte.

[Llegir la notícia...]

EXPOSICIÓ D'ART: SUMI-E

Des del mes de febrer i fins a setmana santa podeu venir a visitar, i alhora gaudir, de l’exposició d’art sumi-e de l’artista Lurdes Civit. L’exposició es realitza al Centre Cívic Banyoles (carrer Barcelona 54 de Banyoles, horari de 3 de la tarda a 10 de la nit)

El dilluns 9 de març, i emmarcat dins els actes de commemoració del dia internacional de la dona, tindrà lloc una visita comentada i un taller demostratiu de l’art del sumi-e a càrrec de l’artista. Des d’aquí us convidem a tots i a totes a participar d’aquesta trobada artística, us animem a participar en aquest taller, esperant que us agradi i us aporti nous coneixements.

 “...Pintar amb la tècnica del Sumi-e m'aporta un coneixement sobre mi mateixa. El Lotus em dona espiritualitat, l'orquídia subtilesa, la prunera perseverança, el bambú flexibilitat, el crisantem moviment.... i el drac... em recorda la meva força!!...”

Lurdes Civit

SUMI-E

Sumi(tinta); e(pintura).

L’art de la pintura a tinta és una tècnica d’origen xinès, que els monjos budistes varen introduir al Japó al segle XV. Com la cal·ligrafia, de la qual el sumi-e és una variació, ens ensenya a alliberar el talent interior tot deixant a un costat els pensaments.

El veritable sentit del Sumi-e, així com de les arts zen, no consisteix a realitzar obres d’art o aconseguir unes habilitats tècniques, sinó que és la pràctica en si.

No es tracta d’arribar a cap fi; el més important és el camí.

S’han d’utilitzar els materials, assajar les postures i repetir incansablement els exercicis fins aconseguir que les mans es tornin destres i s’alliberin de les seves limitacions. És cometre errors una i una altra vegada i aprendre a suportar-los. Així, amb el temps, deixem de banda el resultat, transmetem les emocions i oblidem totes les lliçons, tècniques i trucs. Aleshores tastem la felicitat de pintar!!

Tota pràctica comença amb el treball dels elements de la natura: El bambú serà el primer dels “quatre honorables cavallers” que ens ensenyarà les primeres pinzellades, que no són les més fàcils!

La distribució de l’espai, l’entorn, la música... tot és important.

Tinta, tinter, pinzell i paper són els companys de camí i se’ls considera “els quatre tresors de l’erudit”

 

Lurdes Civit Utrilla

 

És escultora (1978-1983), pintora i artista del paper. Dirigeix La casa del paper. Ha treballat amb especialistes internacionals del paper, amb els mestres japonesos Shingo Nishimura i Tsuyoshi Nakahara, i en Sumi-e amb Mª Eugenia Manrique. Treballa  en  el seu taller entre Barcelona i Banyoles.

Realitza cursos de creativitat, pintura i d’elaboració artesanal de paper  per a artistes  i diferents col·lectius.

[Llegir la notícia...]

FEM CIUTAT: ITINERARIS URBANS

El 4 de febrer, el servei Fem Companyia amb la col·laboració del Casal de la Gent Gran de Banyoles va iniciar el primer recorregut del projecte ‘Fem ciutat: itineraris urbans’  que va consistir a visitar l'exposició de l’artista Jordi Gispert, a la Llotja del Tint. La visita va ser guiada per  l'Albert Pascual, artista i membre del grup Tint XXI, qui va fer una magistral explicació de l’evolució de la Llotja, de l’artista i de l'obra exposada,analitzant les tècniques artístiques emprades, i  fent descobrir als participants les emocions que l'artista volia transmetre en cada obra. L’objectiu d’aquest projecte és que les persones grans coneguin espais de la ciutat, es familiaritzin amb l’art i estableixen una xarxa de relacions.

[Llegir la notícia...]

ÈXIT EN LA RECOLLIDA D'ALIMENTS EN EL GRAN RECAPTE DEL PLA DE L'ESTANY
El Pla de l’Estany ha superat amb escreix els objectius marcats pel Gran Recapte el passat 28 i 29 de novembre. En total, entre els supermercats de Banyoles i algun de Cornellà del Terri s’han aconseguit superar les 20 tones de menjar. Tots aquests aliments es destinen al Centre de Distribució d’Aliments que proveeix menjar a les persones que més necessitades. 

A Banyoles, enguany han participat 8 supermercats i unes 150 persones han col·laborat voluntàriament recollint els aliments que la gent donava en els punts de recollida. Per altra banda, més de 50 persones voluntàries han estat treballant al magatzem classificant els aliments rebuts fins uns dies després de la campanya. Un cop més, el Pla de l’Estany demostra el seu esperit solidari i generós.  

A la comarca aquest any el Gran Recapte s’ha organitzat de manera conjunta entre les entitats que tradicionalment participaven en la campanya: Fundació Banc dels Aliment, Càritas Banyoles, Creu Roja i s’hi ha sumat l’Àrea de Benestar Social del Pla de l’Estany.

[Llegir la notícia...]

UNA DESFILADA AMB MOLTA MARXA PEL DIA INTERNACIONAL DE LES PESONES AMB DISCAPACITAT

El passat 3 de desembre va ser el Dia internacional de les persones amb discapacitat i per commemorar-ho la Taula de la Discapacitat del Pla de l’Estany va organitzar, per quart any, un acte al mig del mercat de la plaça de les Rodes. L’acte va consistir en una desfilada de productes i la lectura del manifest elaborat per les entitats de la Taula.

El lema de la campanya d’enguany era “Capacitats plenes de suc” i la imatge era una taronja, ja que el color taronja és el color de la discapacitat. L’objectiu de la campanya era donar l’oportunitat a la ciutadania de conèixer les persones amb discapacitat i posar en valor les seves capacitats. Per aquest motiu, els nois i noies de la Fundació Autisme Mas Casadevall, Fundació Estany i el Centre Ocupacional i Especial de Treball (COIET) varen mostrar les seves creacions tot caminant amb molt d’estil per la passarel·la blava que es va instal·lar a la plaça de les Rodes. La desfilada va tenir moments de molta marxa i va ser molt aplaudida pel públic assistent.

Els actors i actrius que desfilaven eren alumnes d’Escenaris Especials, un projecte que treballa amb persones amb risc d’exclusió que utilitza el teatre com a eina d’intervenció psicològica. La Taula agraeix a Escenaris Especials la seva col·laboració en fer-se càrrec de la direcció de la desfilada i també al centre de jardineria 9Jardí per haver cedit les plantes que decoraven la passarel·la. Una altra col·laboració especial va ser la de l’alumne de l’IES Pla de l’Estany, Àlex Borrego, que va fer el dibuix del cartell de la diada.

A banda de l’acte a la plaça de les Rodes, la Taula va fer durant una setmana una crida a tota la ciutadania per demanar que es fessin fotos amb una taronja en suport a la campanya “Capacitats plenes de suc”. En total s’han recollit unes 200 fotografies que es podran veure des del dia 10 fins al 16 de desembre a la pantalla gegant de l’edifici de Cal Moliner de 17h a 22h.

[Llegir la notícia...]

L'INTER 12/90 SEL·LECCIONAT COM A UNA BONA PRÀCTICA

El Projecte Inter 12/90. Relacions intergeneracionals i interculturals” de l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l'Estany  ha estat seleccionada com a una Bona Pràctica i ha estat inclosa al Banc de Bones Pràctiques (BBP) del Govern Local de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals. L'inter 12/90 és un projecte del servei Fem Companyia i del Pla de Ciutadania i Immigració  que es basa en facilitar el contacte intergeneracional i intercultural amb l’objectiu de reduir el grau de desconeixement mutu entre les persones d’edat avançada i els infants d’orígens culturals diferents. Són objectius de l' Inter 12/90:
   

-        Posar en contacte les persones grans amb la realitat multicultural de la nostra societat.

-         Posar de manifest el desconeixement de la diversitat de procedències com a principal element de formació de prejudicis.

-         Apropar les persones que es troben en dos moment diferents del cicle vital per tal que coneguin i comparteixin experiències.

-         Fer descobrir als infants la importància de la transmissió de l’experiència i coneixement de les persones grans.

-         Evidenciar les diferències/similituds entre la infantesa en dos moments històrics diferents.

L'Inter12/90 es porta a terme a l'escola del Pla de l'Ametller amb els alumnes de sisè i  hi participen 12 persones majors de 70 anys de Banyoles i comarca que durant les sessions expliquen com ha evolucionat la societat al llarg de la seva vida, en els següents àmbits: infantesa , habitatge, territori, escola i oficis. 

 L’equip d’avaluadors del Banc de Bones Pràctiques del Govern Local de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals, ha valorat que aquesta experiència representa una aportació innovadora i de qualitat en la temàtica de Convivència i han considerat apropiat, per tant, promoure i facilitar la seva divulgació a través del lloc web del BBP.

 

 

[Llegir la notícia...]

EL FEM COMPANYIA VISITA L'EXPOSICIO "PAU CASALS: LA MÚSICA PER VIURE"

El servei Fem Companyia, que treballa amb persones grans de la comarca majors de 70 anys que viuen soles, té, entre d'altres objectius, donar a conèixer diferents espais de la ciutat, fomentar la cultura i engrandir la xarxa social del col·lectiu de gent gran. Vint  persones grans de Banyoles i usuàries del servei Fem Companyia, van visitar l'exposició: "Pau Casals: la música per viure" organitzada per  l’Ateneu – Centre Municipal d’Estudis Musicals de Banyoles. Miquel Cuenca, director general de l’Ateneu – CMEM i president de Joventuts Musicals de Banyoles i Catalunya, va explicar la vida i obra del violoncel·lista català, captivant l'atenció de la gent  gran, la visita es va finalitzar amb un vídeo molt emotiu de l'artista.


Les persones grans van agrair la visita a l'exposició i l'oportunitat de conèixer aquest equipament municipal, ja que per a moltes d'elles, era la primera vegada que entraven a l'edifici de l'Ateneu.

[Llegir la notícia...]

Pàgina 10 de 12Primera   Anterior   3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  Següent   Última